Ammunnan saloja Juha Hirven opastuksella

30.5.2017
Vuoden 2000 Sydneyn olympialaisten pienoiskiväärin täysottelun hopeamitalisti Juha Hirvi opasti nuoria ampumahiihtäjän alkuja Ampujien majalla 27.5. Kuusi nuorta tukijoukkoineen sai päivän aikana tuhdin tietopaketin ammunnan perusteista ja pääsi testaamaan saamaansa tietoutta myös käytännön harjoituksissa. 

Hirvi korosti nuorille perusharjoittelun merkitystä. Lähtökohtia onnistuneelle ammunnalle ovat aseen hallinta- ja käsittelytaidot: erilaisilla pito-, kuiva- ja tasapainoharjoituksilla ampuma-asennosta tulee tasapainoinen ja vakaa, mikä helpottaa luonnollisesti tähtäämistä ja tuloksellista ammuntasuoritusta. Tällaista harjoittelua on tehtävä määrällisesti niin paljon, että hyvä ampuma-asento löytyy rutinoituneesti heti, kun aseen ottaa käteensä. Jokaisen ampujan on kuitenkin löydettävä omat aseen hallinta- ja käsittelyrutiininsa: juuri itselle sopivat toimintatavat eivät välttämättä sovi kenellekään toiselle. 

Kevätkaudella harjoittelun pääpainotus on perustekemisessä lajinomaisuutta kuitenkaan unohtamatta. Kesän aikana lajiharjoittelun määrä kasvaa ja Hirvi suosittelikin ohjelmaan muutamaa ammuntavoittoista viikkoa, jolloin fyysisen harjoittelun määrä voisi olla vähäisempää. Ammunta on Hirven mukaan hyvällä mallilla, kun vähän huonompanakaan päivänä tulostaso ei putoa liikaa: opitut asiat kyetään toteuttamaan myös muuttuvissa olosuhteissa riittävän hyvin. 

Nuorten iloiset ja innostuneet ilmeet kertoivat, että päivästä jäi hyvä maku suuhun ja tuntuma sormiin. Tästä on siis hyvä jatkaa kohti kesää ja tulevia koitoksia niin ammunnan kuin ampumahiihdonkin saroilla!

Teksti: Jonna Halttunen, jonka tytär Milja osallistui tapahtumaan.